Het Suikerfeest is een feestdag die met name voor Islamitische mensen van grootse betekenis is. Het is namelijk het einde van de ramadan. Het is een feestdagen die gehouden wordt ter gelegenheid van het breken van het vasten. De naam Suikerfeest is afkomstig uit het Turks, hoewel de naam Suikerfeest in veel gevallen ook wel Ramadanfeest genoemd wordt om de benaming naar alle suikervolle lekkernijen af te zwakken. Toch is de naam Suikerfeest zeker binnen Nederland en België een benaming waarbij de meeste mensen wel weten wat voor dag het om draait.

De viering van het Suikerfeest

De dag begint over het algemeen met een bezoek aan de moskee, dit is zowel voor de mannen als de vrouwen. Er is een speciaal gebed waarbij iedereen mee gaat. De rest van de dag is voor bezoek aan familie, omdat de Ramadan ten einde is worden in de meeste families veel zoete gerechten en andere lekkernijen klaargemaakt – ook is er ruimte om elkaar cadeautjes te geven of om deze aan de armen te schenken. Een groot deel van de vrouwen zal hun handen versieren met henna. Ook is dit een dag waarbij je nieuwe of in ieder geval nette kleren aan trekt, en ervoor zorgt dat je huis netjes is. Later op de dag is er weer tijd voor een preek van de imam, in warme landen zal dit op een open plek buiten worden gehouden, anders in een moskee of een zaaltje. Hierbij zijn vrouwen en kinderen ook wederom aanwezig. Naderhand wenst men elkaar een gezegend feest.

Wanneer is het Suikerfeest?

Dit is verschillend, het is afhankelijk van wanneer de Ramadan begint – en na 29 of 30 dagen vasten zal dan het Suikerfeest beginnen. Dit is geheel afhankelijk van de stand van de maan.

Verschillende groeperingen Moslims hoeven het Suikerfeest niet op dezelfde dag te vieren, tussen de soennieten en sjiieten is al een dag verschil vaak, waarbij de laatste een dag later het Suikerfeest houden. Maar ook tussen de Turken en Marokkanen kunnen al verschillen zijn. Dit hangt vast aan de methode die gehanteerd wordt in het land van herkomst. Een groot voordeel van het Suikerfeest is, is dat het een dag is die ruim in het voren gezien kan worden, zodat er een vrije dag voor opgenomen kan worden. Gezien het geen erkende feestdag is, zullen er weinig mensen vrij krijgen van hun baas voor dit feest. Voor kinderen kan het zo zijn dat er op school rekening mee gehouden wordt, maar ook dit is geen vaststaand feit.

Het grote en het kleine feest

Het Suikerfeest wordt ook wel het kleine feest genoemd, het grote feest is het Offerfeest, het offerfeest zal elk jaar ongeveer 70 dagen na het eindigen van de Ramadan gehouden worden. Er is veel ophef binnen Nederland over het offerfeest omdat het dier in kwestie op een bepaalde manier geslacht wordt, welke niet overeenkomt met onze Westerse normen. Het is echter ook al zo dat er in bepaalde situaties geen dier meer geslacht zal worden zelf, maar dat er een geldbedrag overgemaakt wordt naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in landen die het nodig hebben.