We hebben veel feestdagen die ieder jaar terugkomen. De meeste van deze feestdagen hebben gedeeltelijk of volledig een christelijk karakter, zoals Pasen, Pinksteren en Hemelvaartsdag. Dat het een vrije dag betekent voor de meeste mensen is natuurlijk heel mooi meegenomen, maar hoe zit het eigenlijk met de christelijke achtergrond van de feestdagen in een land waar de meeste mensen niet meer gelovig zijn en niet meer naar de kerk gaan?

Dat is een apart verhaal waar veel over gezegd is. Al met al gaat het om de invulling van de feestdagen, maar kunnen we er ook niet onderuit dat de normen en waarden in onze samenleving vanuit het christelijk geloof komen. Dat betekent niet dat we gelovige normen en waarden hebben, maar deze passen wel binnen het christendom. Hoe zit het met de feestdagen?

Veel mensen weten niet wat we vieren

Pinksteren is een van de feestdagen waar je jaarlijks mensen kunt vragen wat er precies gevierd wordt en waarbij de meeste mensen een verkeerd antwoord geven, of simpelweg toe moeten geven dat zij geen enkel idee hebben. Dat heeft te maken met de invulling van de feestdagen zoals we eerder al aangaven.

Een goed voorbeeld: Pasen associƫren we met het zoeken van eieren in de tuin, de paashaas en uiteraard een uitgebreid ontbijt met de hele familie. Dat Pasen een christelijke achtergrond heeft, weten de meeste mensen echter wel, maar hier wordt geen invulling meer aan gegeven. We hebben de feestdag aangepast naar een meer neutrale feestdag zonder daarbij direct afstand te doen aan het christelijke karakter. In veel gevallen komen er namelijk wel elementen uit de traditie terug, zoals het eten van matses.

Gaat dit gevolgen hebben?

We leven in een dynamische samenleving waarin we steeds meer vragen stellen aan de tradities en keuzes die we maken. Dat betekent niet dat we ook daadwerkelijk alles willen veranderen, we willen ervoor zorgen dat onze tradities en keuzes bewaard blijven voor ons nageslacht. Al met al zijn wij zelf de personen die dit kunnen verwezenlijken. Niemand kan jou verbieden om tradities binnen je eigen huis te blijven vieren.

Het is wel de vraag in hoeverre de koppeling tussen de feestdagen en het geloof bewaard moet blijven. Wanneer steeds minder mensen het verband tussen de twee leggen, kan het verstandig zijn om hier langzaam afstand van te doen, zeker wanneer je in een huis zit waar helemaal niets met de kerk gedaan wordt. Al kan het ook interessant zijn om je kinderen wel de achtergrond te vertellen, zodat zij een van de weinigen zijn die straks nog weten hoe bepaalde tradities ontstaan zijn en waarom wij bepaalde dagen op bepaalde manieren vieren.