Hoe biologisch is biologisch vlees eigenlijk?

Steeds meer mensen vinden het belangrijker om gezond, duurzaam en biologisch te eten. Biologisch vlees staat immers voor voedsel dat op een milieuvriendelijke wijze wordt geproduceerd. Zo kunnen de dieren rekenen op meer dan genoeg leefruimte en wordt er bijvoorbeeld ook geen gebruikgemaakt van stimulerende middelen om de dieren sneller te laten groeien. In principe kan en mag je dan ook verwachten dat biologisch vlees een gezonder en duurzaam alternatief is op regulier vlees, maar klopt dit in de praktijk wel? We vertellen je graag meer.

Wat is biologisch vlees precies?

Biologisch vlees wordt geproduceerd op een bepaalde manier, waardoor deze productiemethode voldoet aan de eisen die volgens de biologische landbouw zijn opgesteld. Deze eisen zijn relatief streng en wanneer hier niet aan wordt voldaan mag het vlees de term ‘biologisch’ niet dragen. Hier wordt strikt op gecontroleerd door de overheid en het woord ‘biologisch’ is dan ook wettelijk beschermd. Dit betekent dat wanneer een product niet voldoet aan de eisen het ook niet biologisch genoemd mag worden. Mocht dit wel gebeuren is het bedrijf in kwestie in overtreding en kunnen zij hoge boetes krijgen of kan het keurmerk worden afgenomen. In Nederland wordt deze controle uitgevoerd door SKAL.

Biologisch vlees moet in ieder geval aan de volgende zaken voldoen:

  • Enkel gebruik van biologisch voer;
  • Gunstige leefomstandigheden waarbij de natuurlijke weerstand van de dieren wordt bevorderd;
  • Vlees afkomstig van dierenrassen die minder gevoelig zijn voor ziektes.

 Biologisch vlees kopen 

Tegenwoordig is het relatief eenvoudig om je biologische producten te vinden in de lokale supermarkt of bijvoorbeeld bij slagerij LeJean. Dit komt door het keurmerk dat op deze producten is terug te vinden. Er zijn meerdere keurmerken voor biologisch vlees en we onderscheiden de volgende:

  • EKO – Vlees geproduceerd op een diervriendelijke wijze en zonder gebruik van genetische modificatie.
  • Europees biologisch – Europees keurmerk dat op ieder biologisch product afkomstig uit Europa is terug te vinden.
  • Demeter – Vlees afkomstig van biodynamische boeren

Conclusie

Biologisch vlees is vandaag de dag dus nog steeds biologisch en gelukkig is het relatief eenvoudig om dit vlees aan te kopen. Wel is het biologische vlees dat is terug te vinden in de supermarkt natuurlijk absoluut niet te vergelijken met het vlees dat afkomstig is van een slager. Hier wordt vaker nog meer aandacht besteedt aan de kwaliteit van het vlees en dús de leefomstandigheden van de dieren. Wanneer je dan ook op zoek bent naar een echt goed stuk duurzaam en biologisch vlees kan je nog steeds het beste terecht bij een slager.

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *